Thursday, March 25, 2010

Apa Perlu Dibuat Di Kawasan Rekreasi

SALAM SEMUA
apa perlu buat bila dah sampai di kawasan rekreasi????
ada kalanya kita main hentam keromo jek bila dah sampai kawasan rekreasi nie.
sebenarnya banyak yang perlu anda tahu.
cuba tip-tip yang diberi nie dan mungkin anda lebih dapat banyak maklumat mengenai
kawasan rekreasi yang anda lawati...
jauh perjalanan luas pengalaman....


tiba di kawasan rekreasi pastikan anda ke kaunter pertanyaan bagi melaporkan kehadiran anda. bagi maklumat seperti nama, bilangan, agensi mana, dan no tel sesiapa yang patut dihubungi untuk memberitahu sekiranya ada kecemasan.

Dapatkan juga templet ataupun peta kawasan yang anda bakal terokai.


Jangan Lupa amik gambar sebagai kenangan di papan tanda ataupun mercu tanda.


Di sekeliling anda mungkin ada banyak papan maklumat. sila baca untuk mendapatkan maklumat yang lebih banyak mengenai kawasan rekreasi


peraturan dan keselamatan menti diikuti.... baca Do and Dont dan peraturan....Kalau ada kelab di kawasan tersebut, apa salahnya jika anda menyertai kelab yang beraktiviti di sana.


Panduan sebelum memulakan perjalanan di rentis2 biasanya disediakan.. jangan lupa baca k...pantang larang ketika berada di kawasan rekreasi.... antaranya JANGAN BERI MAKAN KEPADA HIDUPAN LIAR... biar secomel mana pun hidupan liar tu... Supaya mereka mampu survive sendiri tanpa bantuan manusia.


jangan gatal tangan memetik, mencabut, menebang tumbuh2 dan mengganggu hidupan liar yang ada di kawasa rekreasi.... Buka Minda dan Buka Hati... Bersama2 bertanggungjawab dalam memulihara alam semulajadi.


jangan merokok di kawasan awam, berdekatan dengan orang yang sedang berkumpul dan berehat. hisap la jauh2 beb.... satu lagi... putung rokok buang dalam poket anda... nanti terbakar satu kawasan hutan rekreasi anda,gunakan tandas yang di sediakan, bukan di belakang pokok ataupun dalam sungai... eh... belakang pokok tu mana satu ek..????


Peka kepada papan tanda sekeliling anda... mungkin ada amaran yang mereka ingin sampaikan di kawasan anda berada.


jangan bagi makan kepada hidupan liar.... ditegaskan sekali lagi beb.... jangan bagi makan kat hidupan liar.... sampah makanan sila bawa keluar dari kawasan rekreasi... nanti habis tong sampah diselongkar.... korang tnagah makan pun hidupan liar ni datang mintak makan nanti.


hahahah..... perhatikan laluan rentis dan kawasan rehat anda... kalu duk dalam hutan kene hati2 dengan dahan pokok nie...


sentiasa peka dengan cuaca sekeliling, hujan, angin, ribut petir.... cari tempat berlindung k... yang duk tepi sungai dan jeram tu sila pack barang anda dan pergi ke kawasan tinggi skit...

Semoga menjadi satu panduan kepada sesiapa yang suka outdoor aktiviti nie...
beraktiviti dengan mengurangkan impak kepada alam semulajadi....

No comments:

Post a Comment

- Anonymous tak akan dilayan. Sila tinggalkan nama / nama samaran supaya senang nak sebut sekiranya ada perbincangan.

- Komen yang berkaitan dengan artikel di atas sahaja.

- Komen merapu @ 'Hit and Run' akan diPADAM serta merta.